Alimentatia corecta pentru o dieta echilibrata
Reusita unei alimentatii corecte si sanatoase reprezinta asigurarea unei vieti echilibrate si o imbtranire frumoasa.
Bunastarea noastra psihiva si fizica se catiga in mare parte din alimentele pe care le consumam. O alimentatie echilibrata, de genul dietei medieteraneene, de exemplu, poate fi o solutie optima in obtinerea unui astfel de echilibru dorit.
Fructe, legume bogate in vitamine, fibre elimentare, minerale si alimente cu un continut bogat in calrii, poate fi alegerea potrivita in directia obtinerii unei diete echilibrate ce ne poate crea acea stare de bine mult dorita.
Un ansamblu controlat de alimente, ansamblu bogat in fructe si legume, poate fi raspunsul unei mentinerii a greutatii sub control, dar si a unei scaderi optime in greutate, deci, o slabire frumoasa. Ultimele studii din domeniul nutritiei ne recomandata consumul de pana la cinci mese pe zi de fructe si legume.
Daca ne gandim ca uleiurile si grasimile vegetale in general sunt esentiale pentru organismul nostru, trebuie sa avem in vedere consumul acestor alimente, insa, fara a abuza de ele, pentru ca abuzul inseamna deteriorarea sanatatii si cresterea in greutate, in acest caz.
O dieta echilibrata este, cum spuneam mai sus, dieta mediteraneeana, o dieta bogata in cereale, legume, fructe, paste, ulei de masline. Dieta mediteraneeana inseamna un consum redus de carne, motiv pentru care trebuie sa introducem in alimentatie o alta sursa de proteine, astfel incat organismului nostru sa nu-i lipseasca elementele necesare obtinerii acestui echilibru alimentar de care discutam.
Este bine evident sa evitam grasimile, mai ales cele de porc, de oaie. Cel mai echilibrat stil de viata inseamna sa te bazezi pe varietate in alimentatie, iar daca vorbim de dieta mediteraneeana, putem sa spunem ca aceasta dieta vine cu un aport propriu de echilibru si varietate, generate de structura si compozitia meniurilor acestui regim alimentar.
Un stil de viata sedentar determina cresterea riscurilor asupra sanatatii noastre, motiv pentru care, ar trebui sa profitam in activitatile zilnice, de orice efort natural ori indus, pe care putem sa-l facem. Daca trebuie sa urcam 2 etaje, este indicat sa mergem pe scari, sa nu alegem liftul. Daca trebuie sa mergem pana la o bacanie mai indepartata pentru a cumpara alimentele dorite, atunci sa nu pregetam si sa cumparam un salam de la primul magazinas din cartier.
Daca sunteti supraponderali, ar trebui sa limitati aportul de calorii, astfel incat corpul sa inceapa sa arda si din grasimile depuse, nu numai din alimentele pe care i le oferim la mese. Puteti sa reduceti numarul de calorii, insa, pentru a opri senzatia de foame puteti sa indesiti mesele. Mancati putin si des, acesta este deviza pe care ar trebui s-o retina oricine vrea sa slabeasca sanatos, fara a suferi de foame in aceasta perioada de dieta.
O dieta echilibrata se construieste pe principiul proportiilor corecte intre diversele clase de alimente.
Ce ar trebui sa mancam zilnic?
– portii reduse de alimente bogate in amidon, cum ar fi painea si pastele;
– 2-3 portii de carne, slaba, peste, pua, branza sau iaurturi
– 2-3 portii de fructe
– 4-5 portii de legume crude
– o singura portie de dulce
Pentru a stimula organismul sa se simta bine, chiar in conditiile unui aport scazut de calorii zilnice (in cazul celor ce vor sa slabeasca), oferiti-i alimentele care-i sunt pe plac: alegeti fructele si legumele preferate, alegeti carnea preferata, alegeti branzeturile preferate.
Incercati o altfel de preparare a mancarurilor renuntand la prajelile de orice tip. Adaugati in alimentatia zilnica 1-2 lingurite de ulei (indicat cel de masline) pentru ca ajuta tranzitul intestinal. Adaugati zilnic la consum cel putin 2 litri de apa. Limitati baturile alcoolice si cele acidulate in general. Incercati sa consumati cat mai putine sucuri din comert, mai ales daca sunteti la dieta, puteti sa va preparati singuri sucuri delicioase in care stiti ce ati bagat, fara riscuri.