Se spune ca cei ce urmeaza o dieta mediteraneeana, traiesc mai mult, motiv pentru care, ne-am hotarat sa vedem cat adevarat este in aceste cuvinte.
Ultimele studii legate de dieta mediteraneeana arata ca cei ce o urmeaza traieste in medie mai mult decat ceilalti, in special este vorba despre popoarele pentru care aceasta dieta mediteraneeana reprezinta un regim de viata normal, de zi cu zi.
Dieta mediteraneeana nu este chiar o dieta in strictul sens al cuvantului, asa cum spuneam mai sus, acest regim alimentar fiind unul obisnuit pentru anumite populatii europene. In definitie, dieta mediteraneeana este o dieta specifica a 16 state riverane Marii Mediterane, cu alte cuvinte un set de obiceiuri culinare practicate de locuitorii din 16 state riverane Marii Mediterane.
In fiecare tara exista diferite traditii si deluri de mancare ce sunt tipice pentru cultura, religie, clasa sociala (mai putin in zilele noastre, insa, intalnim si astazi astfel de diferente sociale). Toate aceste feluri tradionale de mancare au elemente comune: fructe, leume, cartofi, fasole, nuci, seminte, paine si cereale si nelipsitul unei de masline, fara de care dieta mediteraneeana n-ar exista.
Alte caracteristici ale dietei mediteraneene sunt: consumul de carne si peste in cantitati reduse, lipsa consumului de branzeturi grase si iaurt, consumul moderat de vin in timpul meselor.
In general, diete mediteraneeana se caracterizeaza prin consumul bazat pe produsele locale, de sezon, pe produse si preparate proaspete.
Unui astfel tip de dieta, daca i se asociaza si un regim de viata activa, non-sedentara, conduce la concluzia enuntata de noi la inceput, anume aceea ca un astfel de regim alimentar si de viata conduce la o lungire a vietii.
Se pare ca exista studii realizate de medici ce au testat dieta mediteraneeana pe un numar foarte mare de indivizi. Dieta adoptata a fost cea specifica Greciei, o dieta usoara, ce au urmat stilul grecesc de viata si alimentatie.
Rezultatele studiului au demonostrat ca indivizii ce au urmat dieta mediteraneeana si-au prelungit viata cu cel putin 25%. S-au descoperit alimente cheie in aceasta longevitate crescuta, specifica popoarelor mediteraneene, unul din principalele elemente ce determina aceasta prelungire a vietii fiind uleiul de masline.
Uleiul de masline este o sursa foarte importanta de antioxidanti utili atat in cresterea sistemului imunitar, dar si in topirea grasimilor si intr-o slabire frumoasa. De asemenea, vitamina E din uleiul de masline determina o incetinire a ritmului de imbatranire, mai ales la nivelul pielii. Prezenta vitaminei E induce elasticitatea pielii si amanatarea aparitiei ridurilor, precum si atenuarea celor existente.
Fructele si legumele abundente din dieta mediteraneeana isi aduc si ele un aport deosebit in directia acestei longevitati crescute. Atat fructele cat si legumele s-au dovedit a fi o sursa importanta de antioxidanti, reducand aparitia bolilor de inima, reducand aparitia cancerului, etc.
Dupa cum fructele de acai berry au un asa de mare beneficiu in sanatate, fiind folosite in diverse produse de slabire, asa si dieta medieteraneana a fost adoptata intr-un fel sau altul pretutindeni in lume.
Rosiile sunt de asemenea un aliment bogat in antioxidanti, chiar si gatite fiind o sursa importanta in aceste elemente ce, se pare, intarziere imbatranirea, si determina si o scadere in greutate prin arderea grasimilor.
pestele gras, ca de exemplu, cardinele sunt la randul lor o sursa importanta de grasimi polinesaturate, cum este Omega-3. Multe studii stiintifice au relevat ca aceste grasimi au un rol deosebit in pastrarea peretilor arterelor si venelor, reducand riscul de aparitie a unor boli cardiovasculare.
Vinul ce acompaniaza mancarea mediteraneeana, isi aduce si el aportul, in special daca este rosu contine comspusi de genul polifenolilor, cu rol deosebit in protectia proteinelor din sange.
Evident, lumea evolueaza, si chiar in tarile cu traditii vechi culinare apar tot felul de improvizatii, de junk-food, motivul principal fiind acela ca, majoritatea acestor tarii mediteraneene sunt tari turistice, ce-si trag mare parte din venituri din turism, iar ce doreste turismul este lege. Si ce doreste turistul? Pita, cartofi prajiti, burgeri si bere.
Deci, probabil ca in timp aceasta dieta mediteraneeana va fi doar o reteta scrisa intr-o carte de nutritie la care se vor uita mirati locuitorii din Grecia.