Postul: cea mai buna dieta de slabire si detoxifiere

republicabio.ro

Daca vrei sa ti post, te poti alege si cu o dieta de slabire si detoxifere; poti astfel sa dai jos kilogramele nedorite si sa elimini toxinele din corp.

Daca din punct de vedere religios, nu putem sa va dam sfaturi, din punct de vedere al sanatatii, este bine sa profitati de perioadele de post din an si, daca este cazul, sa slabiti sanatos si frumos si sa eliminati toxinele din organism, mai ales dupa perioada de iarna, perioada rece.

Ce modificari se intampla la nivel celular pe timpul postului? Care sunt consecintele renuntarii la mancarea „de dulce” asupra formei noastre fizice? Unii oameni au observat ca in post, in ciuda lipsei de carne, in loc sa slabeasca, se ingrasa!

Este postul o dieta la fel ca toate celelalte? Postul difera de celelalte cure – e cel mai eficient in ce priveste detoxifierea si, prin urmare revitalizeaza organismul, dar este si cel mai greu de suportat si de monitorizat dintre curele de detoxifiere.

Iata plusurile si minusurile “curei” postului:

– este cel mai rapid procedeu de detoxifiere;
– este cea mai ieftina metoda de detoxifiere;
– in prezent cadrele medicale critica aceasta cura, in timp ce, in trecut, medicina sustinea postul.
– postul poate provoca ACIDOZA GENERALIZATA, nu acelasi lucru intamplandu-se in cazul altor cure de detoxifiere. Prin urmare postul este o “cura” periculoasa, daca nu este supravegheaza de specialisti.
– pentru un incepator in ale curelor este dificil sa tina post, pentru ca exista prea multi paraziti psihologici;
– succesul in ceea ce priveste pierderea in greutate este garantat: primele incercari sunt dificile, dar apoi corpul memoreaza acest comportament nou si totul devine mai usor.

viataverdeviu.ro

Cum procedam? Cand?

In principiu, regilia ortodoxa cunoaste doua mari posturi, postul Craciunului si postul Pastelui. In afara de aceste doua perioade de post mai sunt si alte zile consacrate unor restrictii alimentare.
Insa, in afara de aceste posturi considerate ritualuri pentru o religie sau alta, mai putem sa tinem post si in alte perioade ale anului.
Vara este cel mai usor sa tinem post, insa un post de o zi poate reprezenta drenajul saptamanal.
Postul eszte primordial in cazul bolilor grave, deoarece organismul isi poate folosi toata energia ca sa lupte cu boala.

Dupa post nu mai avem chef sa mancam prea mult, sa bem alcool, sa consumam tutun, cafea sau excitante. La fel se intampla si dupa monodiete, in special dupa cura de struguri.

In timpul postului bem 2-3 litri de apa pe zi.
Alimentatia noastra industriala, care contine mari cantitati de pesticide si ingrasaminte, ne obliga la aceste perioade de detoxifiere.

A treia zi de post este in general cea mai grea, Dupa aceasta cura, cand ne reluam alimentatia obisnuita, trebuie sa incepem cu sucuri de legume. Dupa post, reluarea alimentatiei obisnuite trebuie sa fie foarte lenta, altfel rezultatele vor fi catrastofale, fie provocand o ingrasare rapida, fir producand diferite dereglari ale organismului cu efecte dezastruoase asupra sanatatii.

Postul este definit prin absenta alimentelor, absenta totala a alimentelor.

Posturile din religia ortodoxa, ma refer la cele doua mari posturi, si anume, postul Craciunului si postul Pastelui, se traduc prin lipsa alimentelor de origine alimentara. Este si aceasta o cura eficienta, atat pentru pierderea in greutate cat si pentru detoxifiere, daca este facuta dupa niste principii alimentare sanatoase.
Mai este si Ramdanul, care inseamna o luna de post, zilnic, de la rasaritul soarelului pana la apusul soarelui. O masa rapida inainte de rasaritul soarelui si o masa festiva dupa apus. Trebuie sa recunoastem ca nu pare a fi cel mai sanatos mod de viata sa pranzesti copios dupa lasarea serii, insa, corpul se adapteaza la acest comportament si astfel se creaza o tendinta de detoxifiere la restrictiile alimentare din timpul zilei.

In momentul in care excluzi carnea si produsele de origine animala, automat vei mari cantitatea de cartofi, orez si paste fainoase, pe care este cel mai simplu sa le prepari. Acestea sunt surse bogate de carbohidrati, ceea ce poate duce la cresterea in greutate, dar si la riscul unor anumite boli, mai ales pentru cei predispusi la tulburari cardiovasculare sau diabet. De aceea, va trebui sa combini alimentele bogate in carbohidrati cu multe fructe si legume crude. Astfel, postul tau se va transforma intr-o perioada de detoxifiere a intregului organism, care iti va aduce inca un beneficiu, impreuna cu efortul religios de a deveni mai buna. Ganditi-va ca nu strica nimanui o slabire de primavara.

Bombele calorice din post

Atentie la modul de preparare a alimentelor de post! O suta de grame de cartofi fierti in coaja au 80 de calorii, in timp ce cartofii la cuptor au 110. Cartofii prajiti, din cauza uleiului, au 300 de calorii la o suta de grame – dar toata lumea stie ca o portie satisfacatoare are macar 200 de grame! Acelasi lucru se poate spune si despre fasolea alba, foarte benefica datorita fibrelor, potasiului si fierului pe care le contine. O suta de grame de fasole alba contine 40 de grame de carbohidrati, 12 grame de proteine si 300 de calorii. Daca insa o consumi sub forma de iahnie, din cauza uleiului, numarul de calorii va creste. Si daca vei adauga si o bucata de paine… postul tau se va transforma in festin! Problema este ca aceste bombe calorice sunt si mai putin satioase, asa ca vei fi inclinata sa mananci cantitati mari, mai ales daca ai multe de facut si ai nevoie de energie.

Legume din plin

Perioada postului este o ocazie foarte buna sa consumam cat mai multe legume, preparate in diverse feluri, care mai de care mai delicioase.

Cum pacalesti foamea?

Cateva fructe uscate iti potolesc foamea rapid si unde mai pui ca sunt si o sursa de potasiu, calciu, fier, seleniu si vitaminele A, B si C de care ai nevoie! Fa-ti o provizie de prune, smochine si curmale, dar ai grija sa nu faci excese. Ca sa ai o idee, 100 g de curmale contin 310 calorii, caisele – 300, prunele – 300 si smochinele – 260 de calorii. Te umplu de energie si sunt si diuretice – deci contribuie la detoxifierea organismului – cu conditia sa nu depasesti numarul de calorii pe care ti l-ai propus. Pentru a aduce in corp proteinele de care ai nevoie, nucile, migdalele, fisticul si alunele iti vor fi de mare ajutor. Prin continutul lor de proteine si aminoacizi esentiali, sunt asemanatoare cu carnea, plus ca mai contin si uleiuri mono- si polinesaturate din seriile Omega 3 si Omega 9, care au un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului si a cancerului. Dar si acestea trebuie consumate cu moderatie, in jur de 40-50 de grame de alune, nuci sau fistic pe zi. Nucile contin 690 de calorii/100 g; alunele – 650 de calorii/100 g; migdalele – 600 de calorii/100 g, fisticul – 600 de calorii/100 g.

Ce sa nu-ti lipseasca de pe masa?

Combina cartofii, orezul si pastele cu legume proaspete, gatite la abur sau coapte fara ulei. Mananca multe nuci si alune, dar neprajite si fara sare. Beneficiaza de proteinele vegetale din ciuperci si soia. Ai grija ca din alimentatia ta zilnica sa nu lipseasca fructele si legumele proaspete, bogate in vitamine si oligoelemente. Evita pe cat posibil produsele conservate, gen pate sau salam de post: contin aditivi alimentari mai daunatori decat mancarea „de dulce”! Atentie la etichete: produsele care contin gelatina, colagen sau cazeina nu sunt de post, deoarece aceste ingrediente sunt de origine animala.

Cine nu are voie sa tina post?

Atunci cand nu consumi alimente de origine animala, intr-o prima faza incetinesc anumite functii ale organismului care sunt dependente de proteine, cum ar fi procesul de crestere si sinteza de hormoni. De aceea, nu se recomanda postul la copii si nici la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Aceasta indicatie nu se aplica celor care sunt deja vegetarieni si al caror organism s-a adaptat la lipsa de carne. Persoanele care sufera de diabet sau alte boli cronice vor suporta mai greu postul. Cei care practica sporturi de performanta sau desfasoara o activitate intelectuala intensa vor trebui sa aiba mare grija la adaptarea regimului alimentar la post, daca doresc neaparat sa-l tina.

Placerea gustului

Daca ti se face dor de branza, de exemplu, exista branza vegetala, tofu, care poate pacali pe moment aceasta pofta fara ca tu sa renunti la post.

Mananca fructe in post

Pentru a fi plina de energie in timp ce tii post, fa-ti o provizie serioasa de fructe. Merele sunt o sursa insemnata de fibre (cu cinci mere pe zi ti-ai asigurat intreaga cantitate necesara), plus vitaminele A, C si calciu. O banana ofera 16% fibre, 15% vitamina C si 11% potasiu din cantitatea de care are nevoie organismul pe parcursul unei zile. Strugurii au vitaminele B1, B2 si B6 si contin potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan, motiv pentru care apara ficatul, inima, stomacul si rinichii de boli. Perele contin acizi, hidrati de carbon, pectina, vitamine (A, B1, B2, PP, C), saruri minerale si fier.

Retineti ca postul este ca o dieta perfecta pentru perioada de dupa vremea rece. Specialistii in nutritie recomanda cure pentru perioada de tranzitie de dupa vremea rece pentru ca organismul sa se curete de toxinele acumulate pe timpul iernii.

7nature.ro
Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies