O metoda noua de slabire, o slabire fara regim practic, ne este recomandata de medicul francez Jean Philippe Zermati.
Doctorul Zermati a revolutionat lumea medicala cu aceasta metoda de slabire propusa, promitand pierderea in greutate intr-un mod definitiv.
Fiind nutritionist la baza, Jean Philippe Zermati a incercat in toata activitatea sa sa gaseasca o cale de pentru scaderea in greutate intr-un mod cat mai eficient.
Stiindu-se ca majoritatea persoanelor care urmeaza o dieta ajuns sa puna la loc kilogramele pierdute, doctorul Zermati a cautat o cale sa rezolve aceasta problema arzatoare.
Apoi, persoanele care se ingrasau dupa o dieta, incepeau sa-si si deterioreze sanatatea datorita acestui compartament alimentar restrictiv din timpul dietei.
Medicul a ajuns la concluzia ca cele mai nocive diete sunt cele cu program strict, cu consum restrictiv de alimente.
Stiam si noi ca dietele restrictive, cele drastice, sunt cele mai periculoasa, atat din cauza kilogramelor ce revin dupa slabire, ci si pentru ca-ti deterioreaza sanatatea in timp.
Acest medic francez a cautat sa rezolve aceste probleme, incepand si o colaborare cu un pshihiatru pentru a intelege mai bine pshilogia procesului de hranire.
Acesti doi specialisti au fondat si o asociatie ce are ca obiectiv studiul obiezitatii si supraponderabilitatii, cautand metode cat mai simple de slabire si control a greutate, intr-un fel cat mai simplu.
Ce nevoi de hrana are organismul?
Majoritatea persoanelor care vor sa slabeasca ori sunt chiar obsedate de pierderea kilogramelor, sunt in general frustracte din cauza lipsei unor alimente. Astfel de frustrari se strang de-a lungul perioadei unui regim si ele refuleaza imediat dupa pierderea kilogramelor.
Medicul francez ne sfatuieste sa fim mai relaxati in timpul meselor, sa ajutam corpul sa se bucure de alimentele ingurgitate si sa-i furnizam atat cat este necesar, evitand tentatiile. Din frustrari mari se nasc si cele mai mari tentatii.
Metoda doctorului Zermati propune o notare atenta a alimentelor si a continutului acestui pentru primele 10 zile. Trebuie sa avem la dispozitie un carnetel in care sa notat ce cantitati de alimente mancam si continutul lor, in ce conditii luam masa, cu cine mancam, unde si la ce ore.
Dupa masa trebuie sa notam impresiile asupra mesei: frustrari, pofta, satisfactie, satietate, invidie, stres etc.
Aceasta prima etapa a fost numita de Zermati, etapa de observatie.
Urmeaza etapa in care suntem indemnati sa mancam doar atunci cand simtit ca ne este cu adevarat foame, nu cand avem chef. Plus de asta, trebuie sa ne oprim imediat ce simtit ca ne-am saturat.
In acest mod vom invata in timp sa distingem intre a ne fi pofta si a ne fi foame.
O senzatie de foame poate apare pe fond nervos ori din cauza oboselii. Aeasta senzatie este bine sa o eliminam treptat si sa evitam sa cadem in capcana poftelor si a mancatului de nervi ori obiseala.
Cum lucram la psihic?
Doctorul francez ne sfatuieste sa ne impacam cu noi insine in privinta alimentelor. Este bine sa ne luam pauza necesara pentru a ne bucura de o mancare din farfurie, sa o savuram.
In acest mod putem sa ne concentram pe ce mancam, sa simtit mancarea.
In aceasta a treia etapa ar trebui sa subliniem o insanatosire pshilogica in privinta modului in care ne raportam la mancare.
Daca scapam de rontaileile periculoare, de rasfatul culinar ce transcede satietatea, atunci putem spune ca ne-am vindecat.
Metoda de slabire Zermati nu are la baza interzicerea vreunui aliment.
In fapt, urmand aceasta cura de slabire Zermqti, putem sa mancam fara sa ne mustre constiinta de la cipsuri si ciocolata pana la alte alimente ce par imposibil de regasit intr-o dieta.
Conditia de baza este sa nu mancam in graba, sa mancam pana atingem senzatia de satietate si nu mai mult.
Creierul nostru oricum stie cand ne-am saturat, nu-i nevoie sa masuram cantitativ nimic. Gurmanzii de regula nu se pot opri cand au in fata o masa copioasa care le place foate mult. Ideea e sa ajungi sa te opresti cand atingi senzatia de satul.
Ce reguli generale ale metoda de slabire Zermati
– mananci doar in timpul mesei, nu pe strada, nu in fata computerului, nu in pat, etc
– cand esti la masa, mananci, nu faci altceva, te bucuri de masa si te concentrezi asupra mancatului popriu-zis
– trebuie sa te concentrezi pe zenzatiile pe care ti le ofera mancarea din farfurie, pe aromele acesteia
– trebuie sa te bucuri de momentul mesei si sa nu-l intrerupi, priveste-l ca pe o clipa de relaxare binemeritata
– utilizeaza recipiente cu dimensiuni mici, pentru a termina totul din farfurie si a nu trebui sa lasi mancare in farfurie, odata ce te-ai saturat
– mananci incet, lasand cand si cand tacamurile jos
– este bine de retinut ca senzatia de satietate vine abia dupa 20 de minute din momentul in care incepi sa mananci, de aceea este bine sa prelungim masa, sa manancam lent, sa ne bucuram de senzatiile oferite de bucatale alese.